Zagrebački Geofoto snima cijelu Crnu Goru za 9 milijuna kuna

Bez autora
Sep 05 2010

Samo 10 dana nakon dobivanja posla u Makedoniji, zagrebačka tvrtka Geofoto potpisala je danas u Podgorici s crnogorskom Upravom za nekretnine ugovor o izradi Digitalnog modela terena i preciznih digitalnih ortofoto podataka za cijelu Crnu Goru, vrijedan gotovo devet milijuna kuna. Geofoto je pobijedio na javnom natječaju u konkurenciji osam najvećih europskih tvrtki u sektoru. Sada imaju analogne ortofoto snimke Crne Gore s preciznošću 50 cm, a nakon realizacije ovoga projekta u ožujku 2011. godine imat će digitalne laserske snimke s preciznošću 20 cm. Tako će Crna Gora imati najpreciznije podatke u Europi. Nove snimke primjenjivat će se za prostorno planiranje, cestogradnju, turizam i za mnoge druge djelatnosti. Projekt s 900.000 eura financira norveška vlada, a 307.000 eura osigurala je Crna Gora. Crna Gora bit će prva europska država s laserski snimljenim cijelim reljefom...

Zagrebački Geofoto snima cijelu Crnu Goru za 9 milijuna kunaSamo 10 dana nakon dobivanja posla u Makedoniji, zagrebačka tvrtka Geofoto potpisala je danas u Podgorici s crnogorskom Upravom za nekretnine ugovor o izradi Digitalnog modela terena i preciznih digitalnih ortofoto podataka za cijelu Crnu Goru, vrijedan gotovo devet milijuna kuna.

Geofoto je pobijedio na javnom natječaju u konkurenciji osam najvećih europskih tvrtki u sektoru.

- Sada imamo analogne ortofoto snimke Crne Gore s preciznošću 50 cm, a nakon realizacije ovoga projekta u ožujku 2011. godine imat ćemo digitalne laserske snimke s preciznošću 20 cm. Tako će Crna Gora imati najpreciznije podatke u Europi. Nove snimke primjenjivat će se za prostorno planiranje, cestogradnju, turizam i za mnoge druge djelatnosti - kazao je šef crnogorskog Ureda za nekretnine Mićo Orlandić.

Projekt s 900.000 eura financira norveška vlada, a 307.000 eura osigurala je Crna Gora.

- Crna Gora bit će prva europska država s laserski snimljenim cijelim reljefom. Drago nam je što je Geofoto dobio posao jer se već iskazao na prethodnim projektima - kazao je Helge Onsrud iz Norveške geodetske uprave.

Vlasnik i direktor Geofota Zvonko Biljecki kazao je da će realizacijom ovoga i još nekoliko projekata do kraja ove godine preteći norvešku Bloom grupu i postati najveća europska tvrtka za geodeziju i geoinformatiku.

- Upravo smo pobijedili na natječaju u Azerbejdžanu u konkurenciji 17 tvrtki, a projekt reforme cijelog katastarskog sustava vrijedan je 10 milijuna dolara. Dobili smo i natječaje u Bugarskoj, Argentini i Guatemali vrijedne 10,9 milijuna dolara - kazao je Biljecki.

Najavio je Biljecki kako će do kraja sljedeće godine dovršiti najveći projekt u povijesti tvrtke.

- Završavamo projekt snimanja cijelog hrvatskog teritorija u trodimenzionalnoj tehnici za MORH po standardima NATO-a, vrijedan 90 milijuna kuna, koji smo započeli 2004. godine - kazao je Biljecki.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik